
Distributed Generation – Frequently Asked Questions 

 

Q: The Ameren Community Solar tariff uses different tables depending whether or not the project 

receives a “Customer Generation Rebate." We request that Ameren change this to Distributed 

Generation Rebate for clarity and consistency with the Public Utilities Act, or that Ameren define 

"Customer Generation Rebate" to make clear it is in reference to the Distributed Generation Rebate 

available via 220 ILCS 5/16-107.6. 

 

A: Ameren Illinois will soon file its tariffs to provide rebates to customers with qualifying inverters, and that 

tariff uses the "Customer Generation Rebate" naming convention and references the appropriate sections 

of the Public Utilities Act. Due to the deadline associated with filing the revised net metering tariff, and the 

lack of a deadline associated with filing the smart inverter rebate tariff, the rebate tariff development and 

filing understandably occurred after the filing of the net metering tariff. 

 

Q: It appears Ameren’s tariff credits residential and small commercial customers with a kWh energy 

credit that rolls over month-to-month for up to a year, whereas C&I customers get a monetary credit 

that never expires.  For small customers, the "year" begins in either April or October and unused 

credits expire at the end of the year. ComEd provides a monetary credit and it carries over 

indefinitely. There is also no annual period/set start time. 

 ComEd uses the monetary credit to offset delivery charges. 
 We prefer ComEd's approach because it means a customer can take full advantage of their 

credits. 
 Why does the C&I customer's monetary credit not expire in Ameren's program, but the 

residential and small commercial credit does? 
 

The statute clearly says that utilities will provide a monetary credit[1] so we request that all 

customers are provided a monetary credit that never expires. 

 
[1] 1-75(c)(1)(M) of Public Act 99-0906 states, “Electric utilities shall provide a monetary credit to a 

subscriber's subsequent bill for service for the proportional output of a community renewable 

generation project attributable to that subscriber as specified in Section 16-107.5 of the Public 

Utilities Act.” 

 
A: Ameren's net metering tariff and the compensation processes included in it are consistent with the 
provisions of the Public Utilities Act. Please refer to the Billing Matrix below for the legislative citations 
supporting the billing treatment provided to net metering customers.  
 
Please note also that for customers in competitive service classes (i.e., DS-3 and DS-4, the C&I customers 
referred to above) there is no carry-forward of any excess generation.  
 



 
 

 

 

 

Q: Will Ameren Illinois share information about your interconnection queue? 

A: Until most recently, Ameren Illinois did not have a queue.  Unless two or more generators make 

application to interconnect on the same electric circuit, all applications are considered first in the queue – 

please see the relevant excerpt from Part 466 of the Illinois Administrative Code below: 

Section 466.30 Definitions 



"Queue position" means, for each distribution circuit or line section, the order of a completed 

interconnection request relative to all other pending completed interconnection requests on that 

distribution circuit or line section.  It is established by the date that the EDC receives the completed 

interconnection request. 

Interconnection applicants are notified of their position in the queue when their application request is 

complete – please see the relevant excerpt from Part 466 of the Illinois Administrative Code below: 

Section 466.100 Level 2 Expedited Review 

b)         The Level 2 interconnection shall use the following procedures:  

1)         The applicant submits an interconnection request using the appropriate form and 

the Level 2 application fee (see Appendix C).  

2)         Within 10 business days after receiving the interconnection request, the EDC shall 

inform the applicant as to whether the interconnection request is complete.  If the 

request is incomplete, the EDC shall specify what materials are missing and the 

applicant has 10 business days to provide the missing information or the 

interconnection request shall be deemed withdrawn.  

3)         After an interconnection request is deemed complete, the EDC shall assign a 

queue position based upon the date that the interconnection request is determined to be 

complete.  The EDC shall then inform the applicant of its queue position. 

Q: : I was wondering if Ameren might be open to scheduling a call with stakeholders to discuss 

your interconnection queue, application process and related technical issues?  I think it would be 

very helpful for developers who are considering projects in Ameren's territory. If you are not open 

to that at that time, or if it might take a while to plan, would you be willing to join a CCSA call with 

one of your technical engineers to provide an overview and answer questions?   

A: Ameren is open to holding another webinar open to all of the registrants in the ICC's Aggregated 

Net Metering workshop to respond to interconnection questions developers have. If you would like to have 

another webinar session, please send an email to RenewablesIllinois@ameren.com.  However, we have 

noticed that many of the questions our interconnection team has received to date, especially from 

companies who have not yet implemented a project in Illinois, are on processes and issues that are 

addressed on our interconnection website. Please review our website first, as the application process we 

follow for generators interconnecting at the distribution voltage level is defined by Parts 466 and 467 of the 

Illinois Administrative Code. General questions about application and interconnection processes are 

addressed in these materials.  As pre-applications and applications are made, we work individually with 

applicants to address any questions or issues specific to their proposed facility and the location on our 

distribution system proposed for interconnection. 

 

Q: Ameren Illinois refers to 34.5KV and 69KV lines as part of its "sub transmission" system. 

If my generator is ultimately interconnected to a 34.5 or 69KV line, is that considered to be 

interconnected to Ameren Illinois' distribution system for purposes of participating in FEJA 

programs like aggregated net metering? 

A: For Ameren Illinois, all existing lines/systems operating at 69KV and below are considered part 

of our distribution system, regardless of how they're referred to in our tariffs or in our communications.  
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Q: Is there any cap on the amount of generation capacity that can be provided to customers 

relative to their load for net metering purposes?  

A: The only limits on net metering generator capacity that Ameren is aware of is the 2MW 

nameplate criteria and the 40% limitation on the size of a customer's subscription relative to the total 

capacity of an aggregated net metering generator. Otherwise, Ameren Illinois is indifferent as to the amount 

of generation a customer chooses to install/chooses to subscribe to. 

 

Q: Will there be a loss factor applied to the allocated generator output depending on the 

geographic proximity of the generator to its subscribers? That is, will there be a reduction in the 

kWh of the generator output applied to subscribers' supply usage/charges if the generator is 

located in the southern part of your territory and its subscribers are in the northern part of your 

territory? 

A: No. 

 

Q: For Non-Residential, DS3 & DS4, customers, if there is excess energy generated it appears that 

per your Methodology B that any excess value of credits would get used to offset other 

components of the bill. To the extent that is correct, what is unknown is how this is determined. Is it 

hourly, daily, weekly, monthly, yearly basis, and what happens to any excess that would result in a 

negative bill balance?   

A: For customers in competitive service classes (for Ameren Illinois, DS-3 and DS-4), the netting 

occurs on a monthly basis, and there is no carry forward of any excess credits to future Billing Periods.  

Delivery service charges and taxes for these customers are billed on a gross basis (i.e. there is no netting 

applied to any demand or usage that's provided from the utility's distribution system.) 

If the customer is receiving supply service from Ameren, their supply charges are monetized and the 

netting of those supply charges is performed on an hourly basis (hourly pricing is the only supply service 

offered for DS-3 and DS-4 customers from Ameren.) That is, in each hour, the net usage is multiplied by 

the price for electric supply for that hour, which results in 720 netting calculations in a 30 day month. Those 

hourly calculations are summed, and any net supply service charges are added to the gross delivery 

service charges and taxes for that Billing Period. 

If the netting results in a supply service credit for the Billing Period, the credit is applied to the gross 

delivery service charges until the point where the combined supply and delivery service bill reaches $0.00 

(zero.) The customer would then receive a bill for the gross tax. Any remaining supply service credit is 

donated to the grid. 

Customers in competitive service classes who want to receive compensation for all excess generation 

pushed to the grid typically choose to monetize the output of their generation through Rider QF, since there 

is no limit on the compensation available under that tariff. 
 


